Suomi on ihanan täynnä valokuvaajia. Alalle on melko helppo tulla ja aloituskustannukset ovat maltilliset. Itsekin olen aloittanut kuvauksen ilman virallista valokuvaajan tutkintoa, mutta sittemmin kouluttautunut erityisesti omaan genreeni sekä verkko- että liveworkshopeilla ulkomailla. Ja ehdottomasti toivotan jokaisen lämpimästi tervetulleeksi alalle, tämä antaa todella paljon asiakkaiden lisäksi myös itse kuvaajalle <3  Tämä alan mullistus tarkoittaa tietysti sitä, että valikoimaa, kuvaajia, tyylejä ja mahdollisuuksia on aivan mielettömän paljon. Asiakkaan kannalta hankalaksi tilanne voi muodostua kun mietit kenet haluat kuvaamaan teidän tärkeimmät hetket – siihen valintaan kannattaa todella käyttää hetki aikaa.

 

valikoimaa, kuvaajia, tyylejä ja mahdollisuuksia on aivan mielettömän paljon

 

 

 Puhun tässä tekstissä nyt paljon minun päägenrestäni, vastasyntyneen kuvauksesta, mutta teksti koskee ihan kaikkia kuvauksia aina sieltä odotuskuvista hääkuvauksiin.

Ajattelen, että sinä ansaitset kauneimmat, ikimuistoisimmat ja rakkaimmat vastasyntyneen kuvat vauvastanne  vaikka ette valitsisikaan minua kuvaajaksenne. Tämä pieni vauva, jonka saatte perheeseenne, syntyy vain kerran. Hän elää jokaisen hetken kerran ja kasvaa aivan liian nopeasti. On mielettömän ihana ja helpottava ajatus, että sinä ja lapsesi voitte palata näihin ohikiitäviin ensimmäisiin viikkoihin koska vaan kuvien kautta.

 

sinä ansaitset kauneimmat, ikimuistoisimmat ja rakkaimmat kuvat vauvastanne vaikka ette valitsisikaan minua

 

 

Kun kuvauksen tarve siintää tulevaisuudessa, ala tehdä taustatutkintaa. Instagram on tähän täydellinen väylä, josta pääsee näkemään yleensä kuvaajan uusimmat työt ja nopean kokonaiskatsauksen hänen tekemään työhönsä. Meillä jokaisella on oma tyylimme ja ainakin itse pyrin olemaan sille mahdollisimman uskollinen. Itseasiassa olen saanut huomata muille koulutuksia pitäessäni, että meillä jokaisella on se tyyli, josta ei edes tarvitse yrittää pitää kiinni sillä se tyyli olemme me itse. Ei ole toista samanlaista kuvaa, ei edes samasta kohteesta kuin minkä yksi kuvaaja ottaa.

 

sinun tulee rakastaa valitsemasi kuvaajan kuvia

 

 

Kalusto on vähäisin muuttuva tekijä. Olennaisinta on se, miten me sitä käytämme; kameran asetukset aina aukosta valkotasapainoon, kuvausolosuhteet; luonnonvalolla vai keinovalolla, kuvakulmat, oma pituutemme ja erilaiset apuvälineet. Tämän lisäksi eron tekee taidot vauvan tai muun kohteen asettelussa, taidot mallin ohjauksessa ja sijoittelussa suhteessa valoon ja yleinen fiilis jota kuvaaja haluaa kuvillaan välittää. Itse esimerkiksi pyydän harvoin asiakkaitani katsomaan kameraan, haluan heidän bondaavan kuvissa ja tuntevan sen rakkauden vielä silloinkin kun kuva on valmiina heidän kädessään. Lopullisen silauksen kuvaan antaa kuvaajan persoonallinen editointityyli. Erilaisia actioneita ja valmiita muokkausapuvälineitä on paljon tarjolla ja itsekin tykkään käyttää joitain niistä nopeuttamaan työtäni, mutta kaikesta edellä mainitusta johtuen nekään eivät ole kenelläkään täysin identtisiä.

 

tyyli olemme me kuvaajat itse

 

 

Valitse siis teille kuvaaja kuvien ja töiden perusteella. Valitse se ihminen niiden kuvien takana. Valitse se visio, joka hurmaa jokaisessa näkemässäsi kuvassa, valitse itsellesi ne maailman kauneimmat muistot jotka oikeasti aidosti sykähdyttävät. Minun huippuhetkeni on se, kun asiakas lähettää viestin kuvat saatuaan että itkee onnesta kun valitsi minut tai että rakastaa niistä jokaikistä aivan mielettömän paljon. Näiden tunteiden ja näiden asiakkaiden takia me kuvaajat halutaan tehdä töitä ja antaa kuvillamme elämyksiä joita ilman olisit muuten joutunut elämään.

 

valitse se visio, joka hurmaa jokaisessa näkemässäsi kuvassa 

 

 

Tämä ei luonnollisesti ole aina sidoksissa kuvaajan hintaan – hinnan tulee olla toissijainen asia kun valitset lemppariasi. Halvempi voi olla todella hyvä ja kalliimpi on joka ikisen sentin arvoinen, koska sinä haluat juuri hänet! Hinnoittelun takana on aina niin monta asiaa, ettei hinnastojen tulkintaan ole yhtä oikeaa totuutta, mutta sen sanon, ettei hintatason koskaan tulisi olla sinua rajoittava tekijä. Lopulta ainoa asia mitä meille päivistämme jää ovat muistot ja kuvat. Älä säästä esimerkiksi hääkuvaajassa koska hän tuo eloon teidän päivänne vielä vuosikymmenienkin jälkeen.

 

lopulta ainoa asia mitä meille päivistämme jää ovat muistot ja kuvat

 

 

Ja kun rakastat kuvaajasi kuvia voit luottaa häneen 100%. Et tarvitse teennäisiä pinterest-kuvia esimerkiksi koska luotat hänen visioonsa ja tiedät, että lopputulos on täydellinen oli kuvaus millainen tahansa. Ihanimpien kuvien taustalla on aina todellisuus, joku oikea hetki ja tunne ja se on se mitä sinä oikeastaan olet kuvaukselta tullut hakemaankin. Jokainen meistä antaa niin paljon kuvaukseen itseään, että on myös kuvaajan oikeus saada toteuttaa itseään ilman ennaltamäärättyjä rajoitteita esimerkkikuvista – näin saat juuri niitä ihanimpia otoksia joita häntä valitessasi toivoitkin.

 

 

et tarvitse teennäisiä pinterest-kuvia esimerkiksi koska luotat täysin kuvaajan visioon

 

Itse teen kaiken todella simppelisti, kerron sen heti ja avoimesti ja kaikki viestintäni myös tukee sitä. On paljon todella hyviä kuvaajia, jotka tekevät mielettömän hienoa työtä erilaista kaunista rekvisiittaa käyttäen ja vauvakuvauksen upeita asentoja toteuttaen, mutta se ei ole minun tapani tehdä. Käytän todella vähän rekvisiittaa ja luotan tunteeseen ja siteeseen. Haluan, että kuvaus on vauvalle ja perhelle todella mutkaton ja ymmärrän, ettei näistä muutenkin tärkeistä viikoista kukaan halua antaa liian montaa tuntia studiolleni – vaikka siellä toki ihan mukavaa onkin! 🙂 Yleensä valokuvaajat pitävät omat infosivunsa visusti itsellään, mutta omani löytyy julkisena osoitteesta http://heliaphotography.fi/kuvaukset ihan vaan valintaasi tukemaan ja helpottamaan. Haluan, että osaat päättää jo tässä varausvaiheessa olenko juuri oikea ihminen juuri sinun vauvallesi ja elämällesi.

Suosittelen myös panostamaan aina spesialisteihin. Hääkuvaajat ovat ihan mastereita hääkuvauksessa ja esimerkiksi vauvakuvaus on niin oma taiteenlajinsa, että harva fotonipalainen toteuttaa sitä sillä lopputuloksella kuin sinun ajatuksesi ehkä on. Itse kieltäydyn useimmista ehdotuksista ihan vaan koska olen keskittynyt odotus-, vastasyntyneen- ja perhekuvaukseen. Tiedän, että nämä ovat minun juttu ja näissä pystyn tarjoamaan asiakkaille sitä tasoa jokaikinen kerta mitä haluan ja mitä he ansaitsevat. Mun lempparikuvaajat ovat aina niitä, ketkä tekevät ihan maksimissaan muutamaan genreä ja näitä sitäkin aktiivisemmin – kaikessa ei voi olla paras ja itselleni ainakaan luovan alan ihmisenä ihan jees ei riitä.

Kun lopulta löydät sen oman suosikkisi, sen oikean, varaa hänet heti. Tiedän, että myös monen kollegan kalenterit ovat todella bookattuja useiksi kuukausiksi eteenpäin ja on tosi harmi jos jäätte vaille kuvausaikaa.

Ihaninta iltaa ja paljon tsemppiä sen oikean etsintään! Toivon sinulle unohtumattomia hetkiä, täydellisiä kuvia ja hienoja kohtaamisia!

xx Helianna